OTDR-målinger med ulike fibertyper
Når man måler med en OTDR sendes det ut en lyspuls som man så måler tilbakerefleksjonen fra. Det er nemlig omtrent 0.0001% av lyset man sender gjennom en fiber som blir reflektert tilbake via det som kalles Rayleigh-spredning. Men akkurat hvor mye som blir spredt tilbake avhenger blant annet av modefeltdiametern (MFD) til lyset i fiberen. MFD kan litt forenklet tenkes på som kjernediameteren i fiberen, men den varierer blant annet med bølgelengden.
Loser/gainer
Jo mindre MFD jo mer konsentrert er lyset samlet i kjernen og jo mer tilbakespredning blir det. Så om man måler med en OTDR gjennom en skjøt fra større til mindre MFD vil det plutselig komme mer lys tilbake etter skjøten, og det ser ut som den har negativt tap. Dette kalles en gainer:
I motsatt retning vil man derimot få en mindre del av lyspulsen i retur etter skjøten og det ser dermed ut som den har unormalt mye tap. Dette kalles en loser:
Det reelle tapet på grunn av ulik MFD i dette eksempelet er 0,013 dB, noe som vil avsløres av å måle i begge retninger. Siden dette er en av de vanligste feilkildene i OTDR-målinger har de aller fleste OTDR'er mulighet til å sammenstille bidireksjonelle målinger og dermed regne ut mer presise dempingsverdier.
MFD i ulike fibertyper
Alle de vanligste fiberstandardene som ITU-T G.652.D og G.657.A1/A2 spesifiserer at MFD skal være mellom 8,6 og 9,2 μm for bølgelengde 1310 nm. Det vanligste er at G.652.D og G.657.A1 ligger i den øvre delen av dette mens G.657.A2 ligger i den nedre delen. Så man må være spesielt påpasselig å måle i begge retninger om man skal ha en overgang fra eller til G.657.A2.
Men både standardene og fiberprodusentene angir et slingringsmonn på +/- 0,4 μm ut fra middelverdien, så man kan også få betydelige loser/gainer-utslag selv ved bruk av nøyaktig samme fibertype men fra ulike batcher.
Den eneste gangen man er sikker på å ha samme MFD gjennom en skjøt er egentlig når man reparerer en skadet fiber. De fleste internasjonale standarder (for eksempel ITU-T G.650.3) advarer derfor mot bruk av unidireksjonelle OTDR-målinger for dempingsmåling av en link og anbefaler i stedet at man bruker lyskilde og effektmeter. Men en bidireksjonell OTDR-måling kan gi gode resultater spesielt for enkelthendelser på en link.
Beregning av loser/gainer
Hvor stort utslaget blir når det gjelder loser/gainer kan regnes ut om man vet MFD for de to fibertypene man ser på. Det reelle tapet når man går fra en fiber med MFD1 til en med MFD2 blir:
Mens feilen i OTDR-målingen blir:
Tapet man måler blir summen av disse to, og dette kan altså bli et tilsynelatende negativt tap hvis MFD1 > MFD2.