De aller fleste linker for telekommunikasjon krever trafikk i begge retninger. Den vanligste måten å etablere slike på fiber er å bruke et fiberpar. Da benytter man normalt samme bølgelengde i hver retning på hver sin fibertråd. Og når man bygger et CWDM-system bruker man vanligvis også et fiberpar og setter en multiplekser i hver ende av begge fibertråder.
Men det er ikke noe i veien for å bruke bare én fibertråd. Da må man bare passe på å bruke hver sin bølgelengde for hver sin retning og koble multiplekserne slik at lyset fra en side treffer den ønskede mottakeren på motsatt side. Med våre single-fiber CWDM-muxer får man litt hjelp på veien til å koble dette riktig. De kommer i A- og B-varianter slik at man enkelt kan koble opp disse basert på fargene på hempene på transceiverne med standard duplex fibersnorer:
Her ser man at den første kanalen på A-siden er merket med "1490" og lilla farge. Det vil si at man på denne siden bruker en transceiver som sender på 1490 nm og dermed også har lilla hempe. Hvis man kobler denne til muxen med en standard krysset fibersnor blir det riktig med tanke på Rx/Tx. På motsatt side er B-muxen merket med "1470" og grå farge, så her er det altså en 1470-transceiver som skal brukes. Igjen blir det riktig med Tx/Rx om man bruker en standard krysset fibersnor.
Når man har koblet opp dette har man altså en bidireksjonell link med hver sin bølgelengde/farge i hver retning. Dette fungerer fordi mottakeren på CWDM-transceivere kan ta i mot alle bølgelengder, ikke bare den de selv sender ut. Og det er altså de samme standard CWDM-transceivere man bruker på et fiberpar som man også bruker for single-fiber CWDM.
I tillegg til muxer som vist over har vi også OADM'er (Optical Add/Drop Multiplexer) i tilfelle man vil hente ut en kanal underveis på fiberen. Muxene leveres for flere formfaktorer, både standard Fiberworks-format og LGX2/LGX3.
Generelt gjelder det samme for alle typer singelfiber muxer og OADM'en:
- Merkingen på porten viser hvilken type transceiver som skal brukes.
- Tx og Rx må kobles riktig for at lyset skal slippe gjennom.
Nedenfor vises noen av produktene vi har for single-fiber CWDM. Du kan også gå til vår produktvelger for CWDM for å finne riktig variant for ditt prosjekt.